Solidne regały metalowe do każdego rodzaju sklepu.

Regały warzywne i owocowe do sklepu

Regały warzywneEkspozycji warzyw i owoców często przedsiębiorcy nie traktują w sklepach tak poważnie, jak powinni. Wbrew pozorom, to jak ją zaaranżujemy, będzie miało duży wpływ na ruch Klientów na stoisku. Regały warzywne i owocowe muszą zainteresować swoim wyglądem. Następnie zatrzymać na dłużej i zachęcić do zakupu.

Jakie meble wybrać na stoisko owocowo-warzywne?

Stoiska z owocami i warzywami powinny być wyposażone w specjalistyczne meble. Zazwyczaj są to regały przyścienne lub, w większych sklepach, gondole warzywne. Meble są dostosowane do tego, aby można było umieścić na nich skrzynki z owocami i warzywami. Zwykle umieszczamy je na półkach pod odpowiednim kątem, tak aby dostęp do produktów był ułatwiony. W regałach sklepowych na warzywa i owoce istotne jest także oświetlenie oraz umieszczenie paneli z lustrami. Na tego typu stoiskach powinno się używać białego oświetlenia, które podkreśla naturalne, żywe kolory. Inne oświetlenie mogłoby sprawić wrażenie nienaturalności. Lustra z kolei nadadzą wrażenia obfitości i bogactwa towaru.

Stoisko samoobsługowe czy sprzedaż zza lady?

Ważną kwestią jest decyzja, czy owoce i warzywa chcemy sprzedawać zza lady, czy stworzyć specjalne stoisko. W przypadku drugiej opcji często dodatkowo umieszcza się na stoisku samoobsługową wagę. Najczęściej takie rozwiązanie można spotkać w supermarketach i większych sklepach spożywczych. Takie wagi są wyposażone w mechanizmy metkujące. Klient sam waży owoce i przykleja do nich etykietę z kodem kreskowym i wagą produktu. Jeśli to obsługa waży towar, zazwyczaj używa się urządzeń, które mają tylko ekran wskazujący wagę produktu.

Jak stworzyć ekspozycję na dziale warzywno-owocowym?

Owoce i warzywa odpowiednio pogrupuj. Jest to uzasadnione kwestiami praktycznymi. Przede wszystkim istotna jest funkcjonalność i wygoda robienia zakupów. Klient powinien przemieszczać się po stoisku intuicyjnie i być w stanie łatwo znaleźć wszystkie potrzebne produkty. W tym celu wykorzystuje się podstawowy podział warzyw i owoców na kategorie.

Podział warzyw i owoców

Obok siebie umieścić należy warzywa „z ziemi” jak ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka i seler. Następnie warzywa, które często je się surowe – pomidory, ogórki lub papryka. Kolejną grupą są warzywa kapustne – kapusta, sałata czy kalafior. Osobno umieść także warzywa strączkowe oraz takie, których Klienci używają głównie jako przyprawy. Mogą to być koperek, szczypiorek, cebula i czosnek. Jeśli chodzi o dział owocowy, oddziel od siebie cytrusy, owoce sezonowe oraz cała reszta. Taki podział powinien zdecydowanie ułatwić zakupy Klientom oraz organizację ekspozycji w sklepie.

1) Po profesjonalne wyposażenie zapraszamy do sklepu internetowego wyposazamysklepy.pl. https://wyposazamysklepy.pl/regaly-sklepowe-metalowe
2) Nasze realizacje ze sklepów ECO na ten temat https://www.abm.com.pl/wyposazamy-sklepy-warzywne-i-stoiska-warzywne